SHARQDA BOSHQARUVCHILIK FAOLIYATIGA OID ILMIY QARASHLAR - MAHMUDOV , SHERALI; OYTO‘RAYEVA, SAYYORA (Универсальная индексная библиотека Евразийского журнала академических исследований, 2025)
Ushbu maqolada Sharq sivilizatsiyasida shakllangan boshqaruvchilik falsafasi va uning tarixiy-ilmiy asoslari tahlil qilingan. Xususan, Amir Temur, Forobiy, Ibn Sino, Nizomulmulk kabi buyuk mutafakkir va davlat arboblarining davlat boshqaruvi to‘g‘risidagi qarashlari, ularning amaldagi islohotlari va tajribalari o‘rganiladi. Maqolada boshqaruv prinsiplari, adolat, meritokratiya, intizom va siyosiy ustuvorlik kabi tushunchalar Sharq an’anaviy davlatchilik modellari misolida yoritilgan. Shuningdek, bu ilmiy qarashlarning zamonaviy boshqaruv nazariyasiga ta’siri va ahamiyati haqida fikr yuritilgan. Maqolada ilmiy manbalar tahlili orqali sharqona boshqaruv maktabiga xos xususiyatlar ochib berilgan hamda ularning bugungi kun uchun dolzarb jihatlari qayd etilgan.