QANDLI DIABET: TURLARI, KUZATISHNING RAQAMLI USULLARI - XO‘JAYEV, OTABEK; RO‘ZMETOVA, ZILOLA (Универсальная индексная библиотека Евразийского журнала академических исследований, 2025)
Qandli diabet dunyo bo‘yicha keng tarqalgan surunkali kasalliklardan biri bo‘lib, aholining turli yosh guruhlarida sog‘liq uchun jiddiy xavf tug‘diradi. Ushbu tadqiqotning maqsadi diabetning asosiy turlari (1-tip, 2-tip va gestatsion diabet)ni o‘rganish hamda zamonaviy kuzatish va profilaktika usullarini tahlil qilishdan iborat. Metod sifatida glyukoza monitoring tizimlari, sun’iy intellekt asosidagi tashxis va prognoz modellarining imkoniyatlari ko‘rib chiqildi. Natijalar diabetni samarali boshqarishda multidisiplinar yondashuv va raqamli texnologiyalarning ahamiyati yuqori ekanini ko‘rsatdi. Xulosa qilib aytganda, innovatsion usullar diabet nazorati va profilaktikasini takomillashtirishda muhim ilmiy-amaliy ahamiyat kasb etadi.