ҚАРАҚАЛПАҚ ХАЛҚЫНЫҢ БӘҲӘРГИ МӘРЕСИМЛЕРИНИҢ ТӘБИЯТ ҚУБЫЛЫСЛАРЫ МЕНЕН БАЙЛАНЫСЛЫҒЫ - Пахратдинова, Малика (Универсальная индексная библиотека Евразийского журнала социальных наук, философии и культуры, 2023)
Ҳəр қандай халықтың өзине тəн болған дүнья таныў, тəбияттағы өзгерислерди болжаў усыллары болған: ҳəтте əййемги дəўирден баслап өз академиясына ийе болған Хорезмде тəбият сырларын болжаў, географиялық ҳəм астрономиялық түсиниклерге ийе болыў оғада алдыға кеткен. Қарақалпақстанда жасаўшы халықлар ерте дəўирлерден баслап-ақ күн, түн, ай ҳəм жыл ҳəрекетлерин үйренген. Әййемги қарақалпақлар тәбият пенен бирге жасап, оның менен тиллесип отырған халық. Дийханшылық, аңшылық, балықшылық, шарўашылық, өнерменшилик бизиң ата-бабаларымыздың кәсиби болған.